Чому традиційне насичення харчових продуктів йодом не «працює»?

Категорії:

Питаннями подолання та профілактики означених вище проблем вчені займаються дуже давно. Більшість національних програм з профілактики йододефіциту базується на йодуванні солі або інших харчових продуктів. Але численні дослідження доводять, що ці заходи не лише не вирішують проблему, але й можуть спричиняти серйозні негативні наслідки. 

Причина неефективності усіх застосовуваних до сьогодні заходів дуже проста: стандартними формами йоду, якими насичують харчову сіль, є йодид калію та йодат калію. Через те, що ці сполуки є неорганічними, вони мають величезні недоліки:

  • Через високу випаровуваність такого йоду, неможливо розрахувати ефективну та безпечну дозу для додавання його до харчових продуктів;
  • Йодид калію та йодат калію є небезпечними токсичними речовинами. Останній є більш стійким при тривалому зберіганні солі і тим самим надає певні переваги виробнику, але загальновідомо, що доза йодату калію, яка викликає смерть у 50% мишей чи пацюків (ЛД50), у 10 разів менша, ніж йодиду калію. Так, в США, Австралії, Німеччині через 11–15 років після початку заходів профілактики йододефіциту спостерігалось достовірне збільшення частоти захворювань йодоіндукованим гіпертиреозом (патологія щитоподібної залози), а в кількох країнах східної Європи почастішали на 1,5% випадки захворювання на артеріальну гіпертензію;
  • Існує група осіб, яким протипоказане вживання йоду через проблеми з ендокринною, серцево-судинною системами та шлунково-кишковим трактом, для яких суцільне йодування харчових продуктів стане небезпечним.

Найважливішою загрозою застосування неорганічного йоду є те, що організм не приймає участі у регулюванні його засвоєння та накопичення у щитоподібній залозі, що несе за собою великий ризик перенасичення йоду в організмі – гіпертиреозу.

Не стали вирішенням проблеми й БАДи (біологічно активні добавки), що наразі дуже поширені як додатковий оздоровчий елемент харчового раціону людини. Адже для їх створення ламінарію обробляють водою, етанолом, розчинами кислот, в процесі чого цінні мікроелементи (в т.ч. йод) переходять у стан непридатних відходів виробництва, розчиняючись у названих вище речовинах. Проблема полягає в екстракції. Користь організму можуть принести лише ті штучно створені продукти, в яких збережений йод у його нативній формі. Отже, традиційні засоби подолання йододефіциту та його профілактики не вирішують нагальне питання про універсальний інструмент, що був би ефективним, цілком безпечним, природним та добре засвоювався організмом. 

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні записи

Останні коментарі

Немає коментарів до показу.